Pod vodou sa po intenzívnych zrážkach ocitla značná časť Talianska

12.11.2012 Celý región

Rím 12. novembra (TASR) - Záplavy, ktorým predchádzali mimoriadne intenzívne zrážky, sužujú značnú časť Talianska.

Z Benátok hlásia najvyšší vodný stav za uplynulých 150 rokov. Na Námestí sv. Marka siaha voda miestnym občanom a návštevníkom Mesta lagún po stehná.

Hranicu prvého stupňa povodňovej pohotovosti prekročila už rieka Arno vo Florencii.

V Toskánsku, ktorého vláda požiadala premiéra Maria Montiho o vyslanie vojakov, museli dnes uzavrieť úsek diaľnice A1 a viacero železničných tratí. O život tam prišiel najmenej jeden človek, keď 73-ročného muža strhla rozvodnená rieka v Capalbiu aj s jeho autom. V inej lokalite mala viac šťastia rovnako stará žena, ktorú z auta vytiahli vo vážnom stave. Problémy sú aj so zásobovaním pitnou vodou, školské zariadenia zostanú uzavreté najmenej do štvrtka.

Kritická je po Ligúrii aj situácia v Umbrii.

V Perugii a Orviete museli evakuovať stovky rodín. Ohrození nezriedka čakali na záchranárov už na strechách svojich príbytkov. K evakuáciám museli siahnuť aj v prípade pacientov nemocničných zariadení.

Rieka Tiber v Ríme a jeho okolí by mala kulminovať v utorok, všetky zložky záchranného systému tam zostávajú v pohotovosti.

Minister životného prostredia Corrado Clini prisľúbil poškodeným materiálnu pomoc a zdôraznil, že Taliansko musí predovšetkým na prevenciu vynaložiť čo najviac, keďže prudké novembrové dažde sa už stali v ostatnom desaťročí takmer pravidlom.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región